Centenari de la Gran Guerra (1914-2014)

IMG_20140718_080420

 

El proper 28 de juliol, es compleixen cent anys del conflicte bèl·lic. Per això, a la planta primera de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar,  hem preparat un conjunt de documents sobre l’efemèride.

Tot i que el detonant del conflicte es va produir el 28 de juny de 1914,  a Sarajevo, quan l’hereu del tron austrohongarès, l’arxiduc Francesc Ferran, va morir a mans d’un terrorista serbi, les causes de la guerra eren més profundes i fonamentalment obeïen a disputes de caire imperialista.

Hi havia tres situacions de tensió ben diferenciades, provinents d’anteriors conflictes ocorreguts a Europa entre 1870 i 1900:

 • El conflicte entre Alemanya i França, en forma d’una enemistat reactivada per la derrota francesa de 1871, i la pèrdua d’Alsàcia-Lorena.
 • Entre Alemanya i Anglaterra, existia una competència en el terreny de la indústria, de la política colonial i del rearmament marí.
 • Entre Àustria-Hongria i Rússia, pel domini dels Balcans.

Es pot dir doncs, que l’origen de la Primera Gran Guerra s’ha de buscar en l’existència de dos grans blocs antagònics: la Triple Aliança (Alemanya, Imperi austrohongarès i Itàlia) i la Triple Entesa (França, Gran Bretanya i Rússia),

Viena, que desconfiava de Sèrbia, es va afanyar a culpar del magnicidi i li va declarar la guerra, Rússia, protectora dels països eslaus enfront d’Àustria, va activar el seu pacte de defensa mútua i va declarar la guerra a Àustria.

Alemanya, que havia signat un pacte amb Àustria-Hongria de mútua defensa per un ajut total en cas de conflicte amb Rússia, va declarar la guerra als dos països.

Anglaterra, que dubtava intervenir, va reaccionar en exigir Alemanya a Bèlgica pas lliure per les seves tropes.

Itàlia va romandre neutral fins al 23 de maig de 1915, quan va trencar el seu pacte amb la Triple Aliança per satisfer les seves aspiracions territorials i va declarar la guerra a Àustria-Hongria. La unitat dels aliats es va enfortir al setembre de 1914 a través del Pacte de Londres, signat per França, Gran Bretanya i Rússia. A mesura que avançava el conflicte, van anar sumant-se països com l’Imperi otomà, Japó, Estats Units i altres nacions del continent americà. Japó, que havia signat una aliança amb Gran Bretanya el 1902, va declarar la guerra a Alemanya  i el 6 d’abril de 1917 ho va fer Estats Units.

El conflicte que va començar com un enfrontament localitzat entre l’Imperi Austro-Hongarès i Sèrbia, va passar a ser una guerra d’abast mundial en què hi van participar 32 nacions.

INNOVACIONS TÈCNIQUES

 • L’ús de la metralladora va acabar amb la cavalleria i l’estil de batalla conegut fins llavors.
 • La guerra de trinxeres va introduir l’ús del morter.
 • Es crea el tanc i dóna inici a la guerra cuirassada, l’artilleria va multiplicar calibres, va augmentar abast i millorar mètodes de correcció.
 • Utilització de gasos asfixiants i es va donar inici a la guerra biològica i química.
 • L’avió va ser utilitzat per primera vegada com a arma de guerra, els primers combats entre pilots van ser amb pistoles i amb carabines. A l’octubre de 1914, en la primera confrontació, un avió francès va atacar amb foc de metralladora un avió alemany, marcant així, la primera victòria aèria. L’avió de bombardeig es va crear després d’iniciada la guerra. El 1917 els bombarders alemanys van atacar Londres, principalment durant la nit.
 • L’ús de portaavions s’inicia a finals de 1915.
 • Es va utilitzar el submarí per torpedinar naus de proveïment i militars

CONSEQÜÈNCIES

 • Dissolució dels imperis alemany, austrohongarès, otomà i rus.
 • Formació de nous països a Europa i Orient Mitjà.
 • Transferència de colònies alemanyes i altres regions de l’antic Imperi Otomà als Aliats o altres poders.
 • Creació de la Societat de Nacions.

Consulteu la guia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s