Proposem un llibre: “L’analfabeta que va salvar un país”

 

analfabetaAutor: Jonasson, Jonas

Títol: L’analfabeta que va salvar un país 

Barcelona: La Campana, 2014

Consulteu el catàleg

 

L’analfabeta que va salvar un país ocupa les llistes de llibres més venuts des que va sortir publicat. No és una gran obra literària. No està excepcionalment ben escrita però, sens dubte, aconsegueix atrapar als lectors. El més fort és que ho fa amb uns personatges i una temàtica que ningú diria que poden interessar. En una societat dominada per homes del primer món, la protagonista del llibre és una dona, la Nombeko, nascuda a Soweto, enmig de la pobresa i l’analfabetisme. A més, en un món on no hi ha un gran interès per les matemàtiques, la protagonista destaca per la seva habilitat en aquesta matèria. I, pel mig, van sortint multitud de temes polítics i socials que tampoc semblarien d’interès per al gran públic: monarquia o república, drets humans, la proliferació de l’armament nuclear, el moviment d’alliberament sud-africà, etc.

Com pot ser que amb aquests temes i amb aquests protagonistes (la Nombeko i els seus companys d’aventures que podríem descriure com a exclosos socials) la novel·la triomfi? L’explicació està en el sentit de l’humor. Els protagonistes s’enfronten a un seguit de situacions absurdes i d’una gran comicitat sorprenentment ben lligades amb altres esdeveniments reals que, vistos pels ulls de la Nombeko, esdevenen molt divertits. Ve a ser una mena de surrealisme literari.

Finalment, per força hem de recomanar la novel·la perquè fa una promoció impagable de les biblioteques. La Nombeko té un immens afany d’aprenentatge que resol anant a totes les biblioteques dels llocs on viu. El primer lloc on va quan marxa de Soweto és la Biblioteca Nacional de Pretòria perquè “Tenia el pressentiment que la literatura li diria per on havia de tirar”. Si us animeu a llegir la novel·la, potser no us dirà per on heu de tirar, però segurament us divertireu.

 

Cristina Piqué

Participa aLlegim de punta a punta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s