Proposem un llibre: “115 dies a l’Ebre”

115diesAutor: Montellà, Assumpta

Títol: 115 dies a l’Ebre: el sacrifici de la Lleva del Biberó

Barcelona: Ara Llibres, 2013

Consulteu el catàleg

El dia 1 d’abril es van complir 75 anys de la fi de la Guerra Civil. Setanta-cinc anys d’aquell darrer comunicat de guerra que deia: “En el día de hoy, cautivo y desarmado el Ejército Rojo, han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La guerra ha terminado”. Durant aquests anys s’ha fet molt més per esborrar la memòria de la guerra i les seves conseqüències que no pas per conservar-la. Per això es tant important, tot i el temps transcorregut, que es publiquin obres com aquesta que fa una aproximació humana i històrica a la batalla més decisiva de la Guerra Civil: la batalla de l’Ebre.

El testimoni de set supervivents de la Lleva del Biberó, que es van veure obligats a lluitar en aquella cruenta batalla amb només disset anys és escruixidor. Aquells  nens de disset anys van passar de cop de la infància a enfrontar-se amb la mort, la gana, la set, les malalties i la impotència de veure els seus companys morir cridant les seves mares sense poder fer-hi res. Aquella batalla i les seves conseqüències va marcar les seves vides, però també ha marcat la història del nostre país. Els nois de la Quinta del Biberó que van sobreviure a la batalla van anar a parar a l’exili, a les presons, als camps de concentració o a la famosa mili de Franco que els va robar 7 anys de les seves vides. Van ser sotmesos i la seva història va ser esborrada pels vencedors.

Per desgràcia ara ja queden molt pocs membres de la Lleva del Biberó. La majoria ens van deixar fa anys, però els seus familiars i tots aquells que estimem la història i que creiem que cal conèixer-la per evitar caure en els mateixos errors hem d’estar molt agraïts a la feina que ha fet l’Assumpta Montellà. Sens dubte, les vivències d’aquells joves que es van veure atrapats en aquella massacre, entre les ambicions de Franco i el politiqueig de la República, és una bona manera d’acostar-nos a la història de la guerra civil.

Cristina Piqué

Participa aLlegim de punta a punta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s