Proposem dos llibres: “Quan érem feliços” i “Quan en dèiem xampany”

quanAutor: Nadal, Rafel

Títol: Quan érem feliços

Barcelona: Destino, 2012

Consulteu el Catàleg

“Quan érem feliços” (premi Josep Pla 2012) és la història d’una família, els Nadal, escrita per un dels seus membres, Rafel Nadal. Seguint el recorregut vital d’aquesta família coneixem també la història d’una ciutat, Girona, i d’un país, Catalunya. És el retrat d’una família benestant i molt nombrosa (de dotze germans), fet amb els ulls d’un nen i després un jove. El relat ens situa en la postguerra, els darrers anys del franquisme i els primers del postfranquisme (no  m’atreveixo a dir-ne democràcia). Els ulls d’un nen sempre són innocents i, per tant, gran part del llibre és d’una gran tendresa.

El nen d’ahir, però, és el gran periodista d’avui i el llibre té, per tant, un altre valor: està molt ben escrit. Gairebé tinc la sensació de conèixer tan bé la baba Teresa com la meva pròpia àvia, i les descripcions de la ciutat de Girona contradiuen aquella dita que “una imatge val més que mil paraules”, perquè les seves paraules m’han evocat imatges de mil racons.

El llibre fa un salt en el temps en els darrers capítols, fins a situar-nos a l’any 2010. Puntualment, també apareix la implicació en la política d’algun dels membres de la família Nadal. Aquest, però, no és un element determinant, sinó un aspecte més de la vida familiar i social que descriu.

He gaudit tant amb la lectura de  “Quan érem feliços” que m’he afanyat a llegir l’altre llibre que Rafel Nadal ha escrit sobre la saga familiar, “Quan en dèiem xampany”.

Autor: Nadal, Rafelquan-xampany

Títol: Quan en dèiem xampany

Barcelona: Columna, 2013

Consulteu el catàleg

“Quan en dèiem xampany” va encara més enrera en el temps en la saga familiar dels Nadal. Rafel Nadal ens explica una part de la història de la seva família estretament lligada a l’empresa familiar “Francisco Oller – Bouchons à Champagne”. L’empresa, dedicada al negoci dels taps de suro (amb una branca a Reims, a la Xampanya francesa, i una altra a Cassà de la Selva), va ser fundada pel seu besavi Francisco, que es va veure obligat a emigrar cap a França, des del seu Cassà natal, l’any 1885. Les relacions familiars i els negocis es barregen constantment i culminen en un enfrontament entre les dues branques de la família: la francesa i la catalana.  L’habilitat narrativa de l’autor ens acosta, aprofitant les vivències de la seva família i del negoci familiar, a la història, la política i la societat europea del segle XX: la primera guerra mundial, el crac del 29, la guerra civil espanyola, la segona guerra mundial, el paper de la dona, el xovinisme francès…

És una obra ben escrita i fàcil de llegir, tot i que hi he trobat a faltar el toc personal i la mirada infantil que impregna l’anterior llibre, “Quan érem feliços”, i que el feia tant especial. Només torna a aparèixer aquest relat més personal en alguns dels capítols finals del llibre quan descriu les visites que fan els germans Nadal a casa la baba Angèle. Casa que, per cert, és actualment la seu de l’Ajuntament de Cassà, com podeu veure en aquest vídeo de presentació del llibre: http://www.tv3.cat/videos/4724272/Rafael-Nadal-presenta-Quan-en-deiem-xampany

Cristina Piqué

Participa a Bibliolloret: Què has llegit?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s