2014 Any Joan Vinyoli. Parlem amb Jordi Llavina

vinyoli 60 anys

L’ILC ha organitzat l’Any Vinyoli, amb motiu del centenari del naixement del poeta, i  té previst un seguit d’activitats per tal de difondre l’obra i vida de l’autor.

Des de la Biblioteca Municipal de Lloret, hem volgut adherir-nos  a aquesta iniciativa i, per això, us hem preparat un recull de la seva obra que trobareu davant el taulell de la planta primera, així com unes il·lustracions amb petits fragments de la serva biografia i obra.

Per saber-ne més, hem parlat amb  Jordi Llavina, comissari de l’Any Vinyoli , que ens explica en què consistirà la celebració d’aquesta efemèride.

Aquest any es commemora el centenari del naixement de Joan Vinyoli i per fer-ho l’Any Vinyoli, del qual tu ets el comissari, realitzarà un ampli ventall d’activitats. Ens pots avançar quines seran?

Hi haurà activitats molt diverses, moltes de les quals tenen a veure amb la música o el recitat de poemes. Això d’una banda. I, així, músics tan diversos com, per posar-ne uns quants exemples, Maria del Mar Bonet, Toti Soler, Sílvia Comes, Xavier Múrcia, Mariona Segarra… o actors de renom com Mercè Sampietro o Lluís Soler ens donaran a conèixer la seva obra basada en la poesia de Vinyoli. També els artistes plàstics ens mostraran el seu art relacionat amb els versos de l’autor: Un artista internacionalment tan reconegut com Frederic Amat, que va conèixer Joan Vinyoli, aportarà el seu art en homenatge al poeta. També altres pintors com Josep Maria Fontanet o David Ribas hi diran la seva, d’una manera artística.  D’altra banda, aquest serà un any també acadèmicament molt solvent: el Segon Simposi Internacional Joan Vinyoli aplegarà especialistes en la seva obra, i se celebrarà a la tardor, a Santa Coloma de Farners.  Una altra línia d’activitats té, en les escoles del país, el seu objectiu: mirarem d’arribar-hi per mitjà de xerrades i d’accions coordinades amb els professors de llengua, com també per mitjà de concursos poètics com el que organitzem amb el diari ARA. I els diaris, i els mitjans: en parlaran en monografies més especialitzades…

Com definiries l’obra de Vinyoli i quina repercussió creus que ha tingut en les generacions posteriors de poetes?

L’obra poètica de Vinyoli és, a parer meu, una de les més intenses i apassionants, i sens dubte una de les més influents, de la lírica catalana del segle XX. Vinyoli és, ben probablement, el poeta català més important per a les generacions que l’han seguit. Però encara no és un nom prou popular. L’Any Vinyoli mirarà de corregir aquest desconeixement.

Per a tu, personalment, que suposa aquest comissariat?

Personalment, penso que no podria aspirar a una feina millor. Vinyoli és, des de fa trenta anys, el meu poeta de capçalera. N’he parlat en més de vint articles, des de fa molts anys. L’he recomanat arreu. Quan presentava el programa de llibres Fum d’estampa, a Catalunya Cultura, entre 1999 i 2005 (era un programa diari, de tres hores), la poesia de Vinyoli va ser el llibre més recomanat. És un goig poder contribuir a fer més coneguda la seva poesia extremament bella i necessària.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s