Proposem un llibre: “Espanya, un pes feixuc”

espa-pes-feixucAutor: Cabana, Francesc

Títol: Espanya, un pes feixuc

Barcelona: Pòrtic, 2012

Consulteu el catàleg

El llast d’Espanya és molt pesat   

La frase no és de l’autor ni de cap partidari de la construcció d’un estat català: és una contundent afirmació d’un alt càrrec del Banc de Santander per no perdre negoci arreu del món.

Francesc Cabana l’adapta als seus coneixements profunds de la història econòmica de Catalunya: com qui passa un rosari, dena a dena, l’autor exposa amb claredat  els afers de les relacions econòmiques i polítiques entre Catalunya i el conjunt d’Espanya, amb temes vertebrals recurrents com els boicots (des de 1836), la suposada explotació catalana del mercat espanyol; les febleses i fortaleses de l’economia catalana, una economia radicalment diferent per la seva diversitat, composició, tradició i manca efectiva de poder polític i financer.

L’autor ja avisa al lector que se centra en el ‘passiu’ de la relació, donat que en la seva prolixa obra –com a autor o coordinador- ja ha parlat dels actius. Amb Espanya, un pes feixuc, Cabana ens ofereix una rica visió de l’economia des del s. XVII fins avui mateix, solcada de fets, des de les tràgiques morts dels obrers en la construcció del Canal d’Urgell fins a la destitució fulminant d’un alt directiu d’una empresa, vist amb la seva amant al Palace de Madrid, per ordre directa de Carmen Polo de… Franco.

Joan Canyamars

Participa a Biblioteca Lloret de Mar. Què has llegit?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s