Proposem un llibre: “Dones contra Franco”

Autor: Creus, Jordi

Títol: Dones contra Franco

Badalona : Ara Llibres, 2007

Consulta el Catàleg

El fons bibliogràfic del Punt de les Dones de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar, està integrat per documents, en diferents formats, especialitzats en dones. Un dels llibres del fons és Dones contra Franco, de l’historiador Jordi Creus.

Sempre s’ha dit que la Història l’escriuen els vencedors, però, a més, caldria afegir que l’escriuen els homes. Aquells que van lluitar contra Franco, com a vençuts, van patir durant molts anys l’oblit de la Història. Aquest oblit s’ha perpetuat al llarg dels quaranta anys de franquisme, però també posteriorment degut a la transició pactada amb els vencedors. Això encara ha estat molt més greu en el cas de les dones. És de justícia donar a conèixer la seva la lluita com a homenatge a les seves persones, però, sobretot, és important conèixer la seva història perquè només coneixent el nostre passat podrem construir el nostre futur col·lectiu.

Dones contra Franco recull la història de sis dones antifranquistes: María Rodríguez (anomenada “la Goyerías”, guerrillera extremenya, que després de lluitar amb els maquis i patir anys de presó, va acabar emigrant a l’Hospitalet), Neus Català (supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück), Teresa Rebull (nom pel qual és coneguda Teresa Soler, comunista militant del POUM i cantautora que va participar en el moviment de la Nova Cançó), Enriqueta Gallinat (fundadora d’ERC), Conxa Pérez (militant de la CNT) i Remedios Montero (guerrillera de la resistència armada contra el franquisme).

Les vides d’aquestes dones confirmen que la realitat, moltes vegades, supera la ficció i Jordi Creus (que ha estat editor i director de la Revista Sàpiens)  les explica amb un estil directe i amè, proper al llenguatge periodístic, i sempre ben documentades des del punt de vista històric.

Al final de l’obra, teniu una bibliografia per si voleu aprofundir en les vides d’aquestes dones. En el cas de Neus Català, a més, acaba de sortir una biografia escrita per Carme Martí, titulada Un cel de plom, que també podeu trobar a la nostra biblioteca (Consulteu el catàleg).

Cristina Piqué

Participa a Bibliolloret: Què has llegit?

Un pensament sobre “Proposem un llibre: “Dones contra Franco”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s