Proposem un llibre: “El llibre del desassossec”

Autor    Fernando Pessoa

Títol     El llibre del desassossec

Barcelona: Quaderns Crema, 2003

Consulteu el catàleg

 Fernando Pessoa va tardar tota una vida a escriure El llibre del desassossec i de fet fins a la seva mort encara el tenia incomplet; per sort, es van anar recopilant els diversos fragments fins que es va poder publicar cinquanta anys després de morir l’autor. Ara bé, ell ja n’havia parlat de l’obra i fins i tot podem saber com va arribar a Berando Soares a qui defineix com el seu “ semiheterònim, perquè, no essent meva la personalitat, és, no diferent de la meva, sinó una mutilació d’ella”. En tot cas, Bernardo Soares és l’autor fictici d’aquest llibre i es defineix com ajudant de comptable a la ciutat de Lisboa. Podríem dir que el format del llibre és de dietari on el protagonista fa consideracions sobre la vida, el llenguatge, l’art d’escriure, la filosofia, el poder, la soledat…també hi trobem descripcions de Lisboa…tot serien reflexions sobre temes estàndards però el que el fa fascinant i diferent és el punt de vista i la manera d’expressar-se.

El llibre potser pretén desconcertar, fer-nos veure que la realitat és confusa, no hi ha una veritat sòlida i res és veritat. El personatge té diàriament un estat d’ànim en el qual tot s’ho pregunta i qüestiona. Us el recomano perquè està ple de frases d’aquelles que subratllem quan ens agraden, perquè segur que tothom se’n pot sentir identificat en una o altra i també perquè les reflexions que hi fa ens ajuden a veure que no només nosaltres hem sentit d’una determinada manera (llibre de sensacions…). En suma, és un llibre entre filosòfic i literari, on segur que a qui el llegeixi, no el deixarà indiferent.

Vaig començar a llegir Pessoa amb els poemes d’Álvaro de Campos i des de llavors que no he pogut parar de llegir tot el que he pogut d’ell, la seva manera d’expressar-se arriba al lector i commou i sorprèn la seva sinceritat i senzillesa. Per uns, pot semblar dur o que ens porti a la malenconia massa sovint, però la seva claredat i potser la seva manera d’entendre el llenguatge fa que també altres hi trobem fins i tot fragments d’humor i que pensem que ens ha tret les paraules de la boca…encara que mai ho podríem dir tan bé com ell.

Fernando Pessoa (Lisboa, 1888 – 1935) és considerat un dels majors poetes de llengua portuguesa, a un nivell comparable al de Luís Vaz de Camões i també un dels poetes més representatiu del segle XX.

Cristina Quesada

Participa a Bibliolloret: Què has llegit?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s