Proposem un llibre: “El mercader”

Autor: Valls, Coia

Títol: El mercader: el despertar d’una nova Barcelona

Barcelona: Edicions B, 2012

Consulteu el Catàleg

Novel·la històrica que retrata la Barcelona del segle XIV a través de la història d’un mercader, en Jaume Miravall, i la seva família.

Els escenaris en els que es desenvolupa l’acció són del tot coneguts per qualsevol que hagi passejat pel Barri Gòtic de Barcelona. Però la novel·la ens els fa veure amb altres ulls. L’autora fa una acurada reconstrucció de la vida quotidiana i ens retrata tot tipus d’ambients i totes les classes socials (des del rei i la noblesa fins als captaires). La narració està ben documentada històricament i aprofundeix amb tot tipus de detalls: parament de la llar, indumentàries, oficis, malalties, creences…

El protagonista arriba a Barcelona (provinent de Reus) amb l’objectiu de tirar endavant el seu negoci, però, també és un home a la recerca de coneixements i aventures. Això el portarà a viatjar per ciutats properes, com Tortosa, Sitges o València, i llunyanes, com Alexandria o Cefalú. Amb esforç i audàcia el mercader i  la seva família s’enfrontaran a dificultats i moments de crisi, com “lo primer any dolent”, el 1333. De les reflexions dels personatges sobre com afrontar les dificultats, també en podem treure lliçons per a l’època de crisi que estem vivint actualment.

Per cert, sempre em fa gràcia veure les referències gastronòmiques que apareixen a les novel·les. I, en aquest cas, després de llegir la novel·la, m’he quedat amb les ganes de provar el menjar blanc, un plat de postres típic de Reus.

Cristina Piqué

Participa a Bibliolloret: Què has llegit?

Anuncis

2 pensaments sobre “Proposem un llibre: “El mercader”

  1. Silvia diu:

    El menjar blanc de Reus, és una pasta molt molt dolça, massa i tot. Ara ho comercialitzen envasat i el meu pare quw va passar part de la seva infantessa allà, sempre en parla i recorda que li agradava molt. ell en va portar d’aquest mig preparat i francament, es com nenjar cullerades de sucre . El llibre no trigaréa llwgir-lo, te més bona punta que el menhar blanc 🙂

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s