Proposem un llibre: “Memòria d’uns ulls pintats”

Autor: Llach, Lluís

Títol: Memòria d’uns ulls pintats

Barcelona: Empúries, 2012

Consulteu el catàleg

Res del que ha fet en Lluís Llach, al llarg de la seva vida professional, em deixa indiferent. L’admiro profundament per la genialitat de les seves composicions i per ser una persona compromesa i valenta. Ho dic, d’entrada, perquè entengueu que em costa ser imparcial a l’hora de valorar aquesta novel·la.

El protagonista de l’obra, un homosexual de vuitanta anys, va explicant la seva vida a un director de cinema, interessat a fer-ne un guió. El director intervé poc i, de fet, en Germinal, va fent una mena de monòleg no sempre de fàcil lectura.

Primer ens situa a la seva infància. Nascut als anys 20 en una família humil dela Barceloneta, ens va relatant la seva infància i joventut com uns anys plens de descobriments en tots els àmbits: l’amistat (amb un noi i dues noies que formen la seva colla), la cultura (un món que descobreix a través de l’Escola del Mar, d’un llibreter anarquista o a la poesia de Salvat-Papasseit), l’amor, el sexe, la política…

La narració abandona aquest to, relativament amable, a partir del moment en què un seguit de fets històrics, com la guerra civil i la dictadura, convertiran la història d’amor i amistat en una tragèdia.

Si us pregunteu perquè Llach s’ha embarcat en aquesta aventura literària i perquè ho ha fet amb aquesta obra, us recomano que mireu aquesta entrevista, una de les poques activitats de presentació del llibre que ha fet l’autor.

Cristina Piqué

Participa a Bibliolloret: Què has llegit?

Anuncis

2 pensaments sobre “Proposem un llibre: “Memòria d’uns ulls pintats”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s